De Markt tijdens de viering van het 75-jarig bestaan van Philips in 1966, fotograaf M.H.B. de By – collectie RHCe

Terug naar toen: de Markt

1972: Politie-Dafjes die met gierende banden het uitgaanspubliek klemrijden; de obscure Jan van Lieshoutstraat met dito etablissementen; de ouderen worden afgestoten door de kledingstijl van de jongeren en zoeken daarom hun toevlucht tot de veel intiemere cafeetjes op het Stratumseind.

Het frivole dansorkestje in Carlton is geweken voor opzwepende discobeats, die een jonger, veelkoppiger, dranklustiger en luidruchtiger publiek aantrekken. Zo maar wat oorzaken waarom het wat sfeer betreft niet goed gaat met het uitgaansleven op de Markt, aldus enkele café-uitbaters die hun nood klaagden in de krant. De Markt was helaas niet langer het rustige uitgaanscentrum van weleer.

Maar de belangrijkste oorzaak van de veranderende sfeer was de aankleding van de Markt. Met de Philipsfeesten bij gelegenheid van het 75-jarig bestaan in 1966 had de Markt een megametamorfose ondergaan. Het plein was toen omgetoverd in een groene oase met kleurige bloemperken waarlangs het heerlijk flaneren was. Zien en gezien worden. Op de aanpalende terrassen werd genoten van een drankje, sigaretje en Brabantse gezelligheid.

Helaas bleek deze stadsidylle van korte duur. In sneltempo verdween het groen van de Markt en asfalt en klinkers kwamen er voor in de plaats. Enkele stenen bloembakken mocht hier en daar bescheiden toefjes fleur aanbrengen, maar veel haalde dat niet uit. En het verkeersluw maken van de binnenstad - nog zo’n raar plan van de gemeente - zou de finale doodsteek zijn voor de uitgaansgelegenheden aan de Markt,  voorspelden de uitbaters, ‘want voor het publiek is het toch attractiever om auto’s te zien langsrijden’.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Directie en personeel van Mignot & de Block in 1918. Op de voorste rij van links naar rechts: Remi Mignot, zijn oom Paul en zijn vader Adolphe. | Beeldcollectie RHCe
Bij vele Strijpenaren staat de straaljagerramp in hun geheugen gegrift.
Het sportpark aan de Aalsterweg
images/hourglass.png

ZOEKEN...