50 jaar 040
Aanverwante artikelen
De geschiedenis van de telefonie in Eindhoven voert terug naar het einde van de negentiende eeuw. In 1899 ontstond de Eindhovense telefoonmaatschappij, spoedig daarna werd begonnen met de aanleg van de benodigde infrastructuur.
Het oudste telefoonboekje van Eindhoven dateert uit 1904. Anton Philips was te bereiken op nummer 22, zijn broer Gerard op 99, tabakshandelaar Raupp op nummer 1 en burgemeester van Mens op nummer 6. De telefooncentrale was tussen 07.30 en 20.30 uur in bedrijf. Bij zeer dringende gevallen kon ’s nachts worden gebeld via de gemeentepolitie.
Een sprong voorwaarts in de tijd: In de vroege ochtend van 11 juni 1965 werden de krantenlezers in inmiddels de vijfde stad van Nederland in kennis gesteld van een belangrijke verandering die hen later dat jaar te wachten stond. In navolging van de steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag krijgt Eindhoven een verkort netnummer: 04900 moest plaats maken voor 040. De belangrijkste reden voor invoering van het verkorte netnummer was het fors toegenomen telefoonverkeer in Eindhoven waar de groei van de stad debet aan was. Voor de PTT betekende een korter netnummer verkorting van de tijd dat de schakelapparatuur in werking is voor het totstandbrengen van een verbinding. Voor de trotste bezitters van een telefoon – in 1965 nog bepaald geen gemeengoed – betekent het extra gemak omdat er voortaan twee cijfers minder onthouden en gedraaid hoefden te worden. Inmiddels is de cijfercombinatie 040 (en 010, 020, 030 en 070) zo ingeburgerd dat het een tweede functie heeft gekregen. 040 en Eindhoven zijn in de alledaagse communicatie inwisselbaar geworden. In plaats van Groeten uit Eindhoven schrijven, mailen of nog waarschijnlijker whatsappen of snapchatten we Grtz uit 040.