Schets van het telegraafkantoor op de Eindhovense Markt door Vincent van Gogh.

Terug naar Toen: Niet belangrijk

Nog maar enkele jaren geleden, in 2012, is er in opdracht van de gemeente Eindhoven onderzoek gedaan naar de wereldberoemde schilder Vincent van Gogh in relatie tot de stad Eindhoven. Dit om de regionale samenwerking te optimaliseren maar ook om met hulp van Vincents naam en faam de regio internationaal op de kaart te zetten. Dit gebeurde ondermeer in het Chinese Nanjing waar burgemeester van Gijzel in 2011 al het Van Gogh Friendship Park opende.

Over de relatie Vincent - Eindhoven is inmiddels al heel wat bekend. Hij kocht zijn schilderspullen bij de weduwe Baijens die een winkel bestierde in de Rechtestraat. Bij drukkerij Gestel aan de Lange Dijk liet hij litho’s maken van de aardappeleters. Ook gaf hij er schilderles, onder andere aan tabakshandelaar en leerlooier Anton Kerssemakers met wie hij een uitstapje maakte naar het nieuwe Rijksmuseum in Amsterdam om Rembrandts penseelstreken te bestuderen. Vincent schetste en schilderde ook in Eindhoven: het waaggebouw, de Catharinakerk, de Genneper watermolen en het telegraafkantoor op de Markt. Maar ook het Eindhovense station bij winter penseelde hij. Hij deed dat in 1885 in het atelier van Kerssemakers. Het geval wil dat het Eindhovense gemeentebestuur dit schilderstuk in 1984 kreeg aangeboden door een Arnhemse galerie. Voor een zacht prijsje van ongeveer 250.000 gulden zou het doek naar Eindhoven kunnen verhuizen. Toenmalig directeur van het Van Abbemuseum Rudi Fuchs werd door B&W om advies gevraagd: niet kopen, want niet karakteristiek en een onbelangrijk werk, luidde Fuchs’ oordeel. B&W zag desgevolg van de aankoop af. Geen station bij winter door Van Gogh, wel een Van Gogh fietspad. Soms moet je de zon in het water kunnen zien schijnen…

 

Prentbriefkaart met Eindhovens eerste treinstation

 

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De gemummificeerde kat, tentoongesteld tijdens de Brabantse Dag in Heeze, 1968. Foto Prinses.
Instellen stadsgewest
Secretaresse huist hertshoorn in, juli 1963. Frans van Mierlo, Foto Visie | collectie RHCe
Studenten bij de ingang van de Technische Hogeschool, eind jaren vijftig.Foto: Frans van Mierlo, Fotovisie | Beeldcollectie RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...