Decoratie (deel 1)
Aanverwante artikelen
Er breken spannende weken aan voor menigeen. Ben ik er bij of moet ik misschien nog een jaartje of twee of drie wachten? Zal het de Koning überhaupt ooit behagen om mij te verblijden met een lintje voor mijn bijdrage aan het mooier en beter maken van de samenleving?
En zo ja, welke graad dan? Lid van de Orde van Oranje Nassau, de meest uitgereikte onderscheiding, of héél héél misschien Ridder net als Olympisch kampioenen Anky van Grunsven en Pieter van den Hoogenband om maar niet te spreken over Officier, Commandeur zoals Wim van der Leegte, Groot Officier en Ridder Grootkruis? De laatste is voornamelijk weggelegd voor vorsten en staatshoofden.
Ook de gemeente Eindhoven zet personen die van grote betekenis zijn of zijn geweest voor de stad in het zonnetje en wel door middel van het uitreiken van het ‘ereteken van de stad Eindhoven’. De geschiedenis van dit ereteken voert terug naar 1934 wanneer Burgemeester en Wethouders in het geheim vergaderen over het instellen van een ereburgerschap voor mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de stad. Het duurt vervolgens een poos voordat het ereburgerschap voor de eerste maal wordt toegekend. Dat gebeurt in 1939 als Anton Philips op 8 juli 1939 officieel terugtreedt als president-directeur van de N.V. Philips. Burgemeester Verdijk over Anton Philips: ‘Gij waart en Gij bleeft (…) de voortvarende, de sterke, de vastberaden, geniale leider die met onmiskenbare meesterschap steeds den veiligen en juisten weg verkende.’Philips was niet benoemd tot ereburger, vond Verdijk. ‘Gij, Dr. Philips, hebt U langs den eenigen juisten weg, dat is door Uwe daden tegenover de plaatselijke gemeenschap, zelf tot eereburger gemaakt.’