De Antoniuskerk op de Fellenoord, kort voor de sloop in 1973. Fotograaf A. Hagen, Technische Dienst gemeente Eindhoven. Beeldcollectie RHCe

Terug naar toen: Antonius van Padua (deel 3)

Twee Antonius van Padua kerken, gelegen in het villapark en Strijp, kwamen al voorbij in deze rubriek. Nu is de derde en tevens vroegste tempel aan de beurt die tot 1973 de skyline van de Fellenoord domineerde. Dat de drie dezelfde naam hebben is niet toevallig.

Ze danken hun bestaan aan de kerkbouwstichting, gefundeerd op de nalatenschap van de schatrijke en gelovige effectenhandelaar J.W. Grewen uit Rotterdam. Dankzij deze stichting zagen nog heel veel meer Antonius van Paduakerken het levenslicht, onder meer in Nijmegen en Tilburg.

Terug naar de Woenselse kerk. Deze kerk is gebouwd in 1907 in de neo-romaans gotische stijl naar een ontwerp van de architecten A. Margry en J.M. Snickers. Margry kan wel de huisarchitect van de kerkbouwstichting worden genoemd. In 1909 werd de kerk officieel in gebruik genomen. De bouw, met inbegrip van een lagere school en pastorie, had destijds 125.000 gulden gekost. Decennialang vormde het gebouw een belangrijke plek in het leven van de Woenselse katholiek. In de Tweede Wereldoorlog wordt de kerk verwoest maar naderhand weer in oude luister hersteld. In 1948 wordt de kerk opnieuw gewijd. Maar zoals voorheen stroomt de opgelapte kerk niet meer vol. In 1973 wacht het hetzelfde lot als de gelijknamige kerk in het villapark, de slopershamer. Alleen de Strijpse Antoniuskerk, beter bekend als de Steentjeskerk, staat er nog.

De Limburgse band Rowwen Hèze zingt over Antonius van Padua in het lied Heilige Antonius, waarin de heilige zegt "Soms is 't baeter iets moëis te verleeze; baeter verleeze dan daat ge 't noëit het gehad."

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Woonkamer met televisie van een gezin wonende aan de Heezerweg (1958). Fotograaf Frans van Mierlo, Foto Visie | Beeldcollectie RHCe
Kaart van Helmond
De spoorlijn tussen Helmond en Deurne
images/hourglass.png

ZOEKEN...