Groep voor hotel Van Will

Groep voor hotel Van Will

Op de hoek van de Steenweg en de Kanaaldijk in Helmond is nu de horecagelegenheid Zeezicht gevestigd. Het gebouw waarin Zeezicht zit is in 1924 gebouwd als bankgebouw voor de Helmondsche Bank. Die bank werd in 1901 opgericht en begon haar werkzaamheden in de Kerkstraat om in 1908 te verhuizen naar het einde van de Veestraat op de hoek van de Havenweg. Op dat punt is nu restaurant De Bank.

 

Het aardige is dat op de plaats waar de bank in 1924 een nieuw gebouw neerzette, al heel lang een herberg stond. In 1832 overleed op 52-jarige leeftijd herbergier Egidius van Will. Hij was weliswaar afkomstig uit Beek en Donk, maar woonde al geruime tijd in Helmond. Zijn vrouw Johanna Maria van Lieshout zette het bedrijf jarenlang met behulp van haar kinderen voort. Behalve hotelgasten werden er ook pensiongasten ondergebracht. Naast leraren en handelsreizigers waren het vooral kantoorbedienden die een tijdelijk adres vonden in de herberg. Mevrouw Van Will-van Lieshout overleed in 1866, maar al eerder had haar zoon Paulus Christianus Hubertus van Will het bedrijf overgenomen. Na zijn huwelijk in 1859 met Maria Catharina Helena van den Eijnden wordt Paulus als hoofd van het gezin en als herbergier vermeld. 

Ook Paulus wordt niet oud. Als hij in 1872 op 46-jarige leeftijd overlijdt staat mevrouw Van Will er alleen voor, net zoals haar schoonmoeder veertig jaar eerder. Zij houdt dit jarenlang vol, samen met haar in 1860 geboren zoon Franciscus Egidius Hubertus. Maar ook Franciscus sterft jong. Hij is nog geen veertig als hij in 1900 overlijdt. Na zijn overlijden komt het gezin van dochter Joanna Maria Dymphna in het hotel wonen. Joanna was in 1891 naar Ammerzoden gegaan om er te trouwen met Franciscus van de Schoot. Zij worden de nieuwe herbergiers. Op 5 juli 1903 overlijdt mevrouw Van Will-van den Eijnden. Anderhalf jaar later overlijdt haar schoonzoon, waarna weer een weduwe aan het hoofd van het bedrijf staat. Maar niet voor lang. Joanna van de Schoot-van Will hertrouwt begin 1906 met Peter Montag, een uit Oostenrijk afkomstige verfmeester. Dat huwelijk houdt niet lang stand, omdat Joanna al in 1911 overlijdt. De heer Montag vertrekt na het overlijden van zijn vrouw naar Stratum. Zoons van Van de Schoot zetten het bedrijf nog enkele jaren voort tot de afbraak van het oude pand en de bouw van het bankgebouw. 

De foto voor de deur van hotel Van Will is genomen rond 1902. Er zijn slechts twee namen bekend, namelijk die van Toosje Pellemans en Jean Pellemans, de twee kinderen rechts vooraan. Wellicht zijn er onder de andere kinderen enkele van het echtpaar Van de Schoot-van Will en is een van de vrouwen hun moeder. 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De inzegening van het nieuwe kantoor van De Hoop
Gebied Woensel
Marktdag op het Frederik van Eedenplein in 1971.Fotograaf: A. Hagen, gemeente Eindhoven | Beeldcollectie RHCe.
Allerlei takken van sport vielen onder de hoede van P.S.V. waaronder het turnen, zwemmen, atletiek en niet te vergeten het voetbal.
images/hourglass.png

ZOEKEN...