Concurrentie voor wedNotten

Firma Vlijmincx de Vocht

 

In eerdere afleveringen van deze rubriek is geschreven over de kruidenierswinkels van de Wed. A.A. Notten met de hoofdvestiging aan de Fellenoord. Aan diezelfde Fellenoord was in diezelfde tijd, rond 1880, nog een ander kruideniersbedrijf gevestigd, namelijk Vlijmincx de Vocht.De stichter was Martinus Johannes Vlijmincx die in 1865 trouwt met Maria Magdalena de Vocht. In 1871 begint Vlijmincx een zoutziederij en in 1876 bezit hij ook een olieslagerij. Uit een rekening van 1877 blijkt dat hij dan inmiddels ook grossier in kruidenierswaren, jenever en likeuren is. In 1883 tenslotte richt hij in Geldrop met de Bosschenaar J. Bolsius de bierbrouwerij Vlijmincx, de Vocht & Co op. Na het overlijden van Martinus in 1903 zet de weduwe Vlijmincx het bedrijf voort.

 

In 1918 heeft het winkelbedrijf 47 filialen: in Eindhoven aan de Rechtestraat en in Woensel aan de Fellenoord en op ’t Broek. Verder zijn er filialen in Reusel, Mierlo, Budel, Venray, Veghel, Hilvarenbeek, Horst, Veldhoven, Bladel, Meijel, Strijp, Philipsdorp, St.Oedenrode, Dommelen, Luyksgestel, Stratum, Best, Bergeyk, Schaft, Borkel, Nuenen, Uden, Vierlingsbeek, Gestel, Heeze en Tongerlo. Na een geschiedenis van ruim 50 jaar komt er in 1918 een eind aan de zelfstandigheid van de firma. Ze verkiest dan de samenwerking met de Edah. Henricus Petrus Vlijmincx wilde graag korter werken en voor de Edah betekende het samengaan met Vlijmincx de Vocht een welkome geldinjectie. Deze firma leed in die jaren aan chronisch geldgebrek. Een andere welkome aanvulling voor de Edah was de vrachtauto waarover voortaan kon worden beschikt.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Het hotel groeide uit tot een begrip in de Eindhovense binnenstad.
Trappenhuis oftewel ‘happeningskuil’ en lift in de hal van de GGD aan de Tesselschadelaan 2, medio jaren zestig. Foto: Frans van Mierlo, Foto Visie | Beeldcollectie RHCe
Het gezin van Driek de Veldwachter in 1912
Lies Bonnier
images/hourglass.png

ZOEKEN...