Opening Catharinalyceum
Aanverwante artikelen
7 januari 1954 was voor het katholiek middelbaar onderwijs een merkwaardige dag . Door de groei van het aantal leerlingen was het besluit genomen de tweelingschool te splitsen.
Het St. Joriscollege voor jongens bleef in het karakteristieke gebouw aan de Elzentlaan, dat nu getransformeerd is tot een zeer luxe woonlocatie. Het Catharinalyceum voor meisjes verhuisde naar een nieuw ontworpen gebouw aan de van Maerlantlaan. Het gebouw was in die tijd een van de modernste van het land. De architectuur wilde het opvoedingsideaal benadrukken door de vleugels te koppelen aan de grote centrale hal met open lichtinval. De muurschilderingen en glas en lood ramen van de Eindhovense kunstenaar Albert Troost en andere esthetische elementen gaven het gebouw bijzondere accenten.
De dag van de inzegening en opening was een aaneenschakeling van kerkelijke plechtigheden, feesttoespraken, het aanbieden van geschenken en muzikale uitvoeringen. De heer G. Knuvelder, directeur van het St. Joriscollege sprak in geestige woorden over de chirurgische scheiding van de Catrien-Joris-tweeling. Het ene deel moest voorheen wakker zijn in de morgen en ’s middags verplicht slapen, het andere moest ’s middags wakker zijn en had ’s morgens verplicht slapen. In een ernstig geformuleerde dankbetuiging sprak hij de wens uit dat het gebouw aan de van Maerlantlaan 11 een tempel der Christelijke wijsheid zou worden met inbegrip van de noodzakelijke wetenschap.
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.