Lambert Verkuijlen

Technicus in spé

De foto dateert van Begin jaren zestig. In die tijd kwam Philips met de elektronische experimenteer dozen EE8 en EE20 op de markt.

De jongen op de foto is aan het werk met een van deze twee dozen. Philips begon ooit met de verkoop van deze dozen om de verkoop van losse componenten te promoten. De bouwdozen worden al geruime tijd niet meer gemaakt, maar zijn nog steeds erg geliefde verzamelaarobjecten.

Voor zoonlief waren deze dozen gesneden koek. Voor moeders wat dit indertijd abracadabra, getuige de inleiding van de bijgeleverde handleiding: “U, moeder, bent misschien wat huiverig voor al die geheimzinnige techniek die u hier voor ogen gesteld wordt. Uw zoon (of dochter!) doet beslist niets gevaarlijks. Er kan niets ploffen of branden. Er wordt gewerkt meteen paar gewone batterijen, dus schokkende ervaringen zijn uitgesloten.” 

Toch was Philips niet helmaal gerust op een goede afloop, want het concern had ook nog een waarschuwing voor vaderlief: “U, vader, bent natuurlijk trots op uw spruit. Hij kan er straks heel wat van. Daarom een welgemeende raad. Zelfs al heeft hij (of zij) alle toestellen van de EE foutloos gebouwd, dan wil dat niet zeggen dat ook toestellen die op het stopcontact worden aangesloten veilig gebouwd en onderzocht kunnen worden. Daar is een zekere ervaring en ook bepaalde leeftijd voor nodig.”
De foto is dus gemaakt  ter promotie van deze dozen, en de jongeman heeft slechts als model  geposeerd. Deze "Technicus in spé" is Lambert Verkuijlen. Hij hielp in 1962/63 zijn oom (een melkboer) bij het bezorgen van melk. Zo ook bij een Eindhovense drukkerij in de Cederlaan. Toen hij hier binnenkwam om de melk af te leveren, werd hem gevraagd om te poseren met de EE Bouwdoos. Hij verdiende hier het astronomische bedrag van 35 gulden mee. Onze techneut is later geen technische man geworden. Hij was wel werkzaam bij Philips, maar dan als matrijzenmaker. Later werd hij kwaliteitsassistent Philips. 
Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Kerstkaart uit 1912
De speciaal geprepareerde fietsen van de politie.
Schets van Anton Pieck met de achterzijde van het café-restaurant en de vijver in de sprookjestuin van Alida Meulenbroeks waarin Pieck een fontein had bedacht. Ook de reeds aanwezige tuinbeelden van Alida krijgen een plekje in Piecks ontwerp (1957) | Beeldcollectie RHCe.
De watertoren aan de Aalsterweg.
images/hourglass.png

ZOEKEN...