De Gender

Gemeentepils

Niets vinden we zo gewoon als de aanwezigheid van schoon drinkwater. Het is zo ruim voorradig en goedkoop dat we er zelfs onze toiletten mee doorspoelen. Een ongekende luxe waar de Eindhovenaren honderd jaar geleden alleen nog maar van dromen konden.

Drinkwater kwam destijds vooral uit enkele drinkwaterputten en pompen in de stad. Niet iedereen had daar toegang toe en menigeen haalde daarom water uit de Gender dat ook als open riool fungeerde. Dit water vormde daarmee een perfecte broedplaats voor een zeer gevreesde ziekte, de Aziatische braakloop oftewel de cholera. Deze ziekte komt nu alleen nog in ontwikkelingslanden voor maar was tot ver in de negentiende eeuw regelmatig te gast in Eindhoven. 

In 1849 waren tijdens een zes weken durende epidemie in Eindhoven en omgeving 59 choleradoden te betreuren. In 1866 heerste de cholera in Rotterdam en Delft. De angst voor besmetting was zo groot dat ook het Eindhovense gemeentebestuur maatregelen tegen de ziekte afkondigde. De jaarlijkse kermis werd afgeblazen en ook de feestelijkheden omtrent de opening van het spoorwegstation gingen niet door. Deze maatregelen konden niet verhinderen dat er toch enkele slachtoffers vielen. Toen wetenschappers ontdekten dat de ziekteverwekker in het water huisde werden maatregelen afgekondigd door het gemeentebestuur. Vervolgens duurde het nog tot 1905 voordat de eerste drinkwaterleiding in Eindhoven in gebruik genomen werd.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
25 nell steiger
Drukte bij het uitgaan van de Philipsfabrieken, jaren dertig, beeldcollectie RHCe
Maarten van Grimbergen
images/hourglass.png

ZOEKEN...