Het renpaard voor de gewone man
Aanverwante artikelen
De duif wordt in de moderne stedelijke omgeving vaak verfoeid, omdat hij alles onder poept.
Hij word beschouwd als een vliegende vlooienbaal die, net als de mens, zich het liefst volpropt met ongezond voedsel. Geen broodkruimels of graankorrels, maar restjes bamischijf, kroket en andere vette hap dat door het uitgaanspubliek op straat wordt gegooid.
Maar duiven verrichten ook heldendaden. In tijden van oorlog trotseerden ze vijandelijke linies om berichten over te brengen. Daartoe werden minuscule papiertjes, boordevol tactische informatie, opgerold in kleine kokertjes aan de poot van de postduif bevestigd. Menig duif overleefde een dergelijke vlucht niet, door verwonding, of omdat ze door hongerige soldaten werd gevangen en verorberd. Duif Cher Ami wist tijdens de Eerste Wereldoorlog met een zware verwonding aan de poot een noodsignaal over te brengen en redde daarmee het leven van vele Amerikaanse soldaten. Het beest ontving voor zijn moed een medaille.
Er zijn ook sportieve duiven die heldendaden verrichten door met hun afgetrainde atletische lijf koelkasten en meubelcheques te verdienen. En auto’s! In 1971 won een duif woonachtig in Steenbergen een DAF 55 tijdens de nationale wedvlucht St. Vincent. De prijs werd aan de trotse duivenmelker uitgereikt in zaal Limburgia aan de Markt. In 1988 verdiende een Woenselse duif een auto voor zijn twee baasjes. Daartoe was hij vanuit het Noordfranse Provins met een snelheid van 1115 meter per minuut naar zijn kooi in Woensel gevlogen. Met de krant deelden de trotse eigenaren het geheim achter het succes van duif 87-2518090: ‘Voor de vlucht wordt ie gek gemaakt door hem zijn partner, het vrouwtje, te laten zien. Daarna wil hij niets liever dan zo snel mogelijk naar huis vliegen. Een goede verzorging is natuurlijk onontbeerlijk, maar bovenal een flinke portie geluk.’