Het Gezellenhuis op de hoek van Deken van Somerenstraat en Don Boscostraat (1931), Fotopersbureau het Zuiden.

Terug naar toen: B&W geeft zich bloot

Gezond zijn. Voor veel mensen is het vanzelfsprekend maar dat is het jammer genoeg niet. Inzamelingsacties voor de bestrijding van tal van ziektes en bewustwordingscampagnes wijzen daarop.

Oktober is al sinds enige jaren borstkankermaand, van jongere datum is november prostaatkankermaand. Door betere voorlichting ‘herken de signalen’, diagnostiek en behandeling worden veel ziekten redelijk de kop ingedrukt. Cholera komt in Nederland niet meer voor sinds de aanleg van deugdelijke drinkwaterleidingen en riolering eind negentiende begin twintigste eeuw. Voor de Tweede Wereldoorlog was Tuberculose (TBC) naast zeer besmettelijk, volksziekte nummer één. De ziekte werd vaak in een laat stadium ontdekt. De diagnose TBC betekende in veel gevallen dan ook een doodvonnis. Na de Tweede Wereldoorlog verandert dat door de inzet van het Röntgenapparaat voor opsporing van de ziekte en het gebruik van antibiotica.

Begin jaren vijftig begint in Eindhoven een grootschalig bevolkingsonderzoek naar TBC. Op 14 november 1954 geven burgemeester Kolfschoten, wethouders Van Lieshout, Van Eupen, Sporre en secretaris Van Elk het goede voorbeeld door in het Gezellenhuis aan de Don Boscostraat hun bovenlijf te ontdoen van hemd, overhemd en stropdas om het Röntgenapparaat zijn werk te laten doen, daarbij keurig de aanwijzingen van de verpleegster ‘diep inademen’ en ‘adem even inhouden’ opvolgend. Het vijftal onderging ook het aanvullend onderzoek, de zogenaamde Reactie van Pirquet die met twee krasjes op de bovenarm de eventuele aanwezigheid van de TBC-bacterie aantoont. En de uitslagen van de testen? Die blijven gehuld in de nevelen van het medisch beroepsgeheim.

 

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Wandelaars passeren kasteel Croy.
Opening Catharinalyceum 0027857
In het midden Blue Diamond Ruud de Wolff samen met Anneke Grönloh ergens begin jaren zestig. Fotograaf Frans van Mierlo, Foto Visie | Beeldcollectie RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...