Vlisco

Industrieel erfgoed in Openlucht Galeries Helmond

In de opgeknapte Kamstraat hangen sinds februari 2006 fototentoonstellingen van de Openlucht Galeries Helmond. De eerste betrof Helmondse sporthelden. Het aantal muurvitrines werd daarna uitgebreid en het volgende onderwerp was industrieel erfgoed.

Het uitgangspunt bij de selectie van deze foto’s is geweest, de mensen die in Helmond werken. De werkgroep die verantwoordelijk is voor de Openlucht Galeries willen het niet laten bij een tentoonstelling alleen. Ze willen ook graag de verhalen van de gefotografeerde werkende mensen vastleggen. Veel van de mensen moeten prachtig kunnen vertellen over hun werk op de fabriek. Zij, die tijdens een wandeling langs de muurvitrines mooie en minder mooie herinneringen of anekdotes voelden opborrelen, konden contact opnemen met de werkgroep Openlucht Galeries Helmond.

Hier ziet u een foto van een werkonderbreking bij Vlisco in 1980. In het hele land werden acties gevoerd tegen de door de regering aangekondigde loonmaatregel. Dit gebeurde in de vorm van werkonderbrekingen van een uur tot een dagdeel. Al die acties mondden op 4 maart uit in een grote landelijke actie tijdens de behandeling door de Tweede Kamer van de nieuwste bezuinigingsmaatregelen. Op 26 februari organiseerde de FNV in Zuidoost-Brabant niet alleen prikacties bij Vlisco, maar ook bij Brabantia in Waalre en Valkenswaard en bij Alfra in Bladel. Bij dit laatste bedrijf werd overigens geen gevolg gegeven aan de oproep van de vakbond en werkten de medewerkers gewoon door. Bij de actie bij Vlisco speelde niet alleen de loonmaatregel, maar ook de onderhandelingen over de ploegendiensten. Omdat de Industriebond pamfletten hierover in het bedrijf verspreidde zonder dat hierover overleg was geweest met de directie, zou volgens de vakbond hun de toegang tot de fabriek zijn ontzegd. Van directiezijde werd echter gezegd dat hiervan geen sprake was, maar dat slechts de faciliteitenregeling was opgeschort omdat de vakbond zich niet aan de afspraken had gehouden. De toegang tot de kantine was hun echter niet ontzegd. Tijdens de prikactie tegen de loonmaatregel kwamen de actievoerders bij Vlisco met spandoeken met daarop o.a. de tekst Ploegenwerkers willen ’n vrije vrijdagnacht buiten de poort van het bedrijf.

Het valt op dat het een bijeenkomst betreft die binnen gehouden is. Maar de vakbond mocht niet binnen het bedrijf opereren. In het krantenbericht dat verscheen over deze actie wordt gezegd dat de directie van mening was dat werkonderbrekingen, zoals die tegen de loonmaatregel, de rechtsorde aantasten omdat de vakbeweging het bedrijfsleven betrekt bij een conflict dat de vakbond heeft met de regering. Over een foto van deze werkonderbreking die binnen is genomen, moet meer te vertellen zijn. De leden van de werkgroep horen dit soort verhalen graag.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Fotograaf: Frans van Mierlo, Foto Visie, uit de collectie van het RHCe.
Naam Tongelre
Naam Strijp
Eindhovens Kanaal eind negentiende eeuw, op de achtergrond de Sint Catharinakerk. Fotograaf A. van Beurden, beeldcollectie RHCe.
images/hourglass.png

ZOEKEN...