De verdwenen beiaard
Aanverwante artikelen
In 1966 bestonden de Philipsfabrieken 75 jaar. Alle reden voor het personeel dus om het bedrijf een origineel cadeau aan te bieden.
Van de firma Eijsbouts in Asten werd een vijf-octaafs beiaard aangekocht, op dat moment uniek in Nederland. De beiaard werd in een speciaal voor de heugelijke gelegenheid ontworpen toren gehangen, vlakbij het Evoluon. De twee grootste klokken kregen de namen Gerard en Anton, genoemd naar de stichter en uitbouwer van het bedrijf. De gehele beiaard woog ongeveer 16.000 kilo. Op 23 september 1966 was het dan zover. De beiaard werd aangeboden aan Frits Philips terwijl de Philips-tune uit de toren galmde. Het automatische speelwerk speelde dagelijks elk uur van 9 uur ‘s morgens tot 13.00 uur ‘s middags en daarna nog van 16.00 tot 18.00 uur. Daarnaast werd de beiaard met grote regelmaat voor andere doeleinden gebruikt. In 1968 volgde voor de eerste maal een beiaardconcours.
In 1970 werd er voor het eerst een beiaardier aangesteld: De heer Oomen uit Valkenswaard. Er werden steeds meer concerten gegeven, waarbij de toren toegankelijk was voor een klein publiek. In maart 1987 liet Philips de klokkentoren aan de Jacob Oppenheimstraat, na iets meer dan 20 jaar dienst te hebben gedaan, afbreken. De ruim 60 klokken werden uit de toren gehaald en overgebracht naar de Catharinakerk in het centrum. Philips vond het opknappen van de toren te duur en bij behoud zouden bovendien de nogal kostbare onderhoudsbeurten steeds weer nodig zijn gebleven. Zo verdween opnieuw een markant bouwwerk uit Eindhoven.
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.