50-jarig jubileum bij Helmonds Muziek Corps
Op 30 november 1888 kwam de uit Aalten in Gelderland afkomstige leerlooier Frederik Wilhelm du Pré met zijn gezin vanuit Strijp naar Helmond. Een van de leden van het gezin, de toen 14-jarige Pieter Gerardus, trad een kleine veertien dagen later in dienst van Begemann.
Kloostersteeg
Dit artikel gaat over een klein straatje in Helmond, de Kloostersteeg, die loopt vanaf de Molenstraat naar Doorneind. De straat heeft in 1920 zijn naam gekregen en werd vernoemd naar het dichtbij gelegen klooster van de paters Kapucijnen. Nu ligt het Zuidende tussen de toenmalige tuin van de paters en het straatje, zodat het verband met het klooster en de steeg niet meer zo duidelijk is.
Nieuwjaar in 1907
Voor de afbeelding bij dit stukje hebben wij gekozen voor een tekening in 1907 gemaakt door Johan Jacobs. Hij tekende oude arbeidershuisjes aan de Heistraat. Dit soort huisjes kon je toen nog op verschillende plaatsen in Helmond vinden.
25-jarig jubileum St. Josephparochie
Op 18 juli 1948 is het feest in Helmond. De ten behoeve van de stadsuitbreiding in de twintiger en dertiger jaren gestichte parochie St. Joseph bestaat 25 jaar. In die jaren is de parochie zeer groot geworden; van 4.132 parochianen aan het begin, tot 11.000 in 1940. In dat laatste jaar wordt een deel van de parochianen van St. Joseph ondergebracht bij de nieuwe Leonardusparochie, maar bij de feestelijkheden in 1948 heeft pastoor Van Leeuwen toch nog 9.000 zielen onder zijn hoede.
Stoffeerderij en beddenhandel Gustaaf Schulte
Onderstaande foto toont het prachtige pand van Gustaaf Schulte op de hoek van de Zuid-Koninginnewal en de Ameidestraat in Helmond. Linksbovenaan is tussen de kruinen van de bomen een stukje van de Lambertuskerk te zien. Pal links tegen de gevel van het pand van Schulte is nog net een stukje muur van het bedelingshuis te zien. De pandjes rechts op de foto staan in de toen nog smalle Ameidestraat. De stoffeerderij en beddenhandel van Schulte stond op de plaats waar later de firma Dirks is gekomen.
Alcazar
In 1919 vroeg Frans Tersteeg, die een café met danszaal exploiteerde aan de Noord-Koninginnewal 62 in Helmond, een vergunning aan om zijn zaak te mogen ombouwen tot bioscoop. Op 17 oktober van datzelfde jaar opende de zaal onder de naam Alcazar zijn deuren. Daarmee is uiteraard de vraag naar de naam van de straat al beantwoord. Tot de bouw van de Ameideflat liep de Noord-Koninginnewal verder door dan nu het geval is. Nu houdt die straat op bij de Ameidewal, maar vroeger liep hij tot aan de Zuiderstraat om dan over te gaan in Binderseind.
Paterslaan (1)
Eén van de verdwenen straatbeelden van Helmond is de Paterslaan. De straat bestaat weliswaar nog, maar loopt nu heel anders dan vroeger. De oude Paterslaan heeft moeten wijken voor de Kasteeltraverse. De oude Paterslaan vormde een rechte verbinding tussen de Molenstraat en de Smalstraat. Gezien vanaf de Molenstraat liep de laan door tussen de Rijks-HBS en het Capucijnenklooster. Nu is daar het schoolplein van de Gemeenschap van Scholen Jan van Brabant.
ZOEKEN...