Pasen
Bij dit artikeltje tonen wij u een foto die de sfeer vangt van een plechtige hoogmis in de oude Heilig Hartkerk in de Helmondse Veestraat. De afbraak van deze monumentale kerk heeft in Helmond niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk veel stof doen opwaaien.
Het grote vraagteken
Prachtige foto's, waar helaas geen verhaal van bekend is.
Toneeltraditie
Wist U dat Helmond een rijke toneeltraditie kent? Veel verenigingen ontstonden aan het einde van de 19e en de eerste helft van de 20e eeuw.
50-jarig jubileum bij Helmonds Muziek Corps
Op 30 november 1888 kwam de uit Aalten in Gelderland afkomstige leerlooier Frederik Wilhelm du Pré met zijn gezin vanuit Strijp naar Helmond. Een van de leden van het gezin, de toen 14-jarige Pieter Gerardus, trad een kleine veertien dagen later in dienst van Begemann.
Noord-Koninginnewal
Onderstaande prentbriefkaart met afbeelding van de Helmondse Noord-Koninginnewal is uitgegeven tijdens de Duitse bezetting. Dat valt meteen op als we naar de naam van de straat kijken. In die tijd waren straatnamen waarin namen van levende personen van het koninklijk huis voorkwamen verboden, evenals die met de aanduiding ‘koning’ of ‘koningin’. Gedurende ruim vier jaar heette de straat daarom Noordwal.
Het eerste stadscarnaval in 1963
Tot 1963 kende Helmond nog geen carnavalsfeest dat de hele stad besloeg. Iedere buurt vierde haar eigen carnaval, compleet met eventuele optocht. En iedere carnavalsvereniging had haar eigen prins met raad van elf, die ieder zijn eigen thuishonk had in een van de horecagelegenheden in de stad. Dat laatste is nog steeds zo, maar een deel van de activiteiten zijn nu gericht op de hele stad.
Sint Gerardusschool
In 1927 werd in Helmond de Sint Gerardusschool opgericht. Het was de eerste roomskatholieke jongensschool in Helmond die niet geleid werd door fraters maar door lekenonderwijzers.
ZOEKEN...