De Duitsers vorderden alle mogelijke vervoersviddelen.

Dolle dinsdag

De expositie "Niet bang zijn, het gaat voorbij" te RHCe.

In deze expositie vertelden oud-leerlingen van het Sint Catharinalyceum over hun eigen oorlogservaringen aan de hand van de tekening die ze net na de oorlog maakten in de tekenles van Karel Vermeeren.

Op 1 september 1944 werd Eindhoven geconfronteerd met het verslagen Duitse leger. Legereenheden trokken massaal de grens over vanuit België, via Eindhoven, richting Duitsland. Grote mensenmassa’s stonden in Eindhoven de uittocht gade te slaan. Daar gingen de Duisters dan. Een grote troep ongeregeld. Alles wat ze onderweg te pakken hadden kunnen krijgen om het lopen en vervoer te vergemakkelijken, werd meegevoerd. Allemaal doodvermoeide mannen en velen nog vreselijk jong. Door het tekort aan militairen aan het eind van de oorlog werd de dienstplichtige leeftijd in Duitsland steeds lager. Er werden op het laatst zelfs jongens van vijftien, zestien jaar opgeroepen.
Het was geen wonder dat in Nederland de geruchtenstroom van de op handen zijnde bevrijding escaleerde en op 5 september 1944 uitmondde in ‘Dolle dinsdag’. De dag waarop alle Reichsdeutschen en NSB-ers de vlucht namen. Iedereen dacht dat de bevrijding van Nederland nog een kwestie van uren zou zijn. Op sommige plaatsen begon men al feest te vieren.
Nell van Gils vertelt: “Ik zat op een stoepje aan de Boschdijk en ik zag de Duitsers vertrekken met alles wat reed. Daar heb ik de hele middag naar zitten kijken. De bombardementen hadden wel veel indruk op mij gemaakt, maar hier was niets angstigs aan. Ik heb gewoon zitten kijken.”

 

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Windhoos richt ravage aan  in Woensel, augustus 1939. Fotograaf C. Walravens, Beeldcollectie RHCe
grafzerk Joest van Broeckhoven
Met de bus en de auto
images/hourglass.png

ZOEKEN...