Opofferingsgezinde meisjes gezocht
“Het Opleidingsinternaat van de Katholieke Gezinszorg doet een beroep op flinke idealistische meisjes van 19 jaar en ouder die iets voelen voor het moderne beroep van sociale gezinsverzorgster. Meisjes aan jullie het antwoord! Onze Lieve Heer gaf jullie speciale talenten die jullie geschikt maken voor dit werk: Je drang tot naastenliefde, je blijmoedig karakter, je jeugdig idealisme, je warme hart, je huishoudelijke aanleg. Dit alles kun je gebruiken en dienstbaar maken voor anderen. Zijne Heiligheid de Paus en de Bisschoppen doen een beroep op onze offervaardigheid. Wees edelmoedig! Geef enkele van je beste jaren voor de vele gezinnen die in nood zijn. En Hij die de Vriend is van alle noodlijdenden zal je offervaardigheid rijk belonen.”
Kindersterfte
De witte vlek van Woensel
Het Rijks Krankzinnigen Gesticht, onder die naam stond de Grote Beek te Woensel oorspronkelijk te boek. Feitelijk was het RKG in de vroege jaren twintig van de vorige eeuw een stuk land dat niet bij Nederland hoorde. Het was een plek waar je beter niet kon komen. Zelfs als je wilde, dan nog was het terrein ontoegankelijk. Hoge hekken hielden de krankzinnigen binnen, maar ook de buitenwereld buiten. Het was een witte vlek op de kaart. Niettemin leefden, werkten en woonden daar meer dan 1500 mensen, te verdelen in twee groepen, de ‘bewaarden’ en de ‘bewaarders’.
Hondsdol
In oktober 1906 werd Stratum opgeschrikt door een dolle hond uit Veldhoven oftewel een hond die besmet was met het hondsdolheidvirus. Dit virus is tot op de dag van vandaag levensgevaarlijk voor mens en dier. Een te laat gestelde diagnose leidt onherroepelijk tot de dood.
Het Labrehuis
In het najaar van 1945 neemt pater Augustijn Marcellus Francissen het initiatief om in Eindhoven een opvanghuis voor dak- en thuislozen te stichten. Dit tehuis ging het Labrehuis heten, genoemd naar Benedictus Joseph Labre. Labre leefde in de 18e eeuw en wilde intreden in een klooster wat hem geweigerd werd vanwege zijn zwakke gezondheid. Sindsdien leidde hij een zwervend bestaan dat in het teken stond van boetedoening.
Goudkuur voor verzakte nieren
De Eindhovense gezondheidszorg heeft in de afgelopen honderd jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Van de nog primitieve zorg begin twintigste eeuw tot hoogwaardige zorg, onderzoek en ontwikkeling in hightech gespecialiseerde centra van vandaag de dag.
De ongezonde woning
Een niet onbelangrijke voorwaarde voor een goede gezondheid is goede huisvesting. Daar ontbrak het in Eindhoven nogal eens aan. Vooral in het oude gedeelte waren begin twintigste eeuw de woonomstandigheden ronduit erbarmelijk te noemen. Zo slecht dat de Gezondheidscommissie het noodzakelijk vond een onderzoek te laten uitvoeren.
Gemeentepils
Niets vinden we zo gewoon als de aanwezigheid van schoon drinkwater. Het is zo ruim voorradig en goedkoop dat we er zelfs onze toiletten mee doorspoelen. Een ongekende luxe waar de Eindhovenaren honderd jaar geleden alleen nog maar van dromen konden.
ZOEKEN...