Terug naar toen; En toen vertrokken de klokken (klokken, deel 1)
Volgens de katholieke traditie gaan de kerkklokken na de heilige mis op Witte Donderdag naar Rome om daar de paaseieren op te halen die op eerste Paasdag in grote getale worden gezocht en verorberd. Tijdens het paasfeest in april 1949 vierde Eindhoven ook de terugkeer van de klokken al kwamen deze niet terug van Rome…
Terug naar toen; annexatie (deel 2)
Precies een eeuw geleden werd in Eindhoven en omliggende dorpen gedelibereerd over de aanstaande en onvermijdelijke gemeentelijke herindeling. Het was iedereen inmiddels wel duidelijk dat de sterke groei van de industrie en bevolking bestuurlijk ingrijpen nodig maakte.
Terug naar toen: annexatie (deel 1)
Een poosje geleden deed Eindhovens nieuwe burgervader het nodige stof opwaaien. Hij had de woorden gemeentelijke herindeling in de mond genomen. In de ommelanden reageerde men als door een wesp gestoken.
Terug naar toen: De paden op met het Philips-De Jongh Ontspanningsfonds
Het bevorderen der geestelijke en lichamelijke ontspanning van de personeelsleden der N.V. Philips’ Gloeilampenfabrieken en hunne gezinnen. Dat was het ultieme doel van het Philips-De Jongh Ontspanningsfonds dat op 21 maart 1921 door Anton Philips en zijn echtgenote Anna werd opgericht. Het echtpaar Philips stortte vervolgens honderdduizend gulden in de pot van het fonds. Het jaar daarvoor hadden ze de Eindhovenaren al een stuk bosgrond cadeau gedaan dat werd ingericht als openbaar park, het Philips-De Jongh Wandelpark.
Terug naar toen: pantoffelparade
Hoe het komt dat wonen in de Eindhovense binnenstad lange tijd niet populair was? Niet populair is zelfs nog zacht uitgedrukt. Het aantal bewoners van de binnenstad is lange tijd op een hand te tellen geweest. Wonen boven winkels is niet altijd praktisch en veel winkels gebruiken de bovenverdieping voor de opslag van de winkelvoorraad.
Terug naar toen: vensters op de hemel
Dit jaar bestaat de Catharinakerk 150 jaar. In 1860 is de vervallen middeleeuwse kerk gesloopt en in 1861 is begonnen met de bouw van de huidige ‘Katrien’ in de stijl van de neo-gotiek. Architect Pierre Cuypers uit Roermond ontwierp het gebouw. Later krijgen het Rijksmuseum en het Centraal Station van Amsterdam op zijn tekentafel voor het eerst gestalte.
Terug naar toen: vrouw en auto, mens en man
Schrijfster dezes dacht een stukje te schrijven naar aanleiding van de aanstaande AutoRAI, maar de laatste editie heeft in 2015 plaatsgevonden. Geen AutoRAI dus.
ZOEKEN...