Jaar van het Religieus Erfgoed
2008 is niet alleen het jaar waarin de Olympische Spelen hebben plaatsgevonden. Behalve het Internationale Jaar voor Sanitaire Voorzieningen was het door de Stichting Kerkelijk Kunstbezit Nederland en de provinciale Steunpunten Monumentenzorg en Archeologie ook uitgeroepen tot het Jaar van het Religieus Erfgoed. Een jaar waarin volop publieksactiviteiten plaatsvonden om zelf te ervaren wat religieus erfgoed voor ons betekent: schoonheid, een plek van herkenning en ontmoeting, een deel van onze geschiedenis.
Ondersteuning bij ziekten en ongevallen
De gezondheidszorg stond in Eindhoven begin twintigste eeuw op allerlei terreinen nog in de kinderschoenen. Echte ziekenhuizen waren er nog niet. En als mensen een dokter nodig hadden dan konden ze die niet betalen.
Lachen is gezond!
Zo moet ook de leiding van het voormalige St. Josephziekenhuis aan de Aalsterweg gedacht hebben. In 1935 brachten de wereldberoemde clowns, de Fratellini’s er een bezoek aan enkele ziekenzalen. Het verplegend personeel, dat ook wel eens verzetje kon gebruiken, keek toe.
Kindersterfte
De witte vlek van Woensel
Het Rijks Krankzinnigen Gesticht, onder die naam stond de Grote Beek te Woensel oorspronkelijk te boek. Feitelijk was het RKG in de vroege jaren twintig van de vorige eeuw een stuk land dat niet bij Nederland hoorde. Het was een plek waar je beter niet kon komen. Zelfs als je wilde, dan nog was het terrein ontoegankelijk. Hoge hekken hielden de krankzinnigen binnen, maar ook de buitenwereld buiten. Het was een witte vlek op de kaart. Niettemin leefden, werkten en woonden daar meer dan 1500 mensen, te verdelen in twee groepen, de ‘bewaarden’ en de ‘bewaarders’.
Hondsdol
In oktober 1906 werd Stratum opgeschrikt door een dolle hond uit Veldhoven oftewel een hond die besmet was met het hondsdolheidvirus. Dit virus is tot op de dag van vandaag levensgevaarlijk voor mens en dier. Een te laat gestelde diagnose leidt onherroepelijk tot de dood.
Het Labrehuis
In het najaar van 1945 neemt pater Augustijn Marcellus Francissen het initiatief om in Eindhoven een opvanghuis voor dak- en thuislozen te stichten. Dit tehuis ging het Labrehuis heten, genoemd naar Benedictus Joseph Labre. Labre leefde in de 18e eeuw en wilde intreden in een klooster wat hem geweigerd werd vanwege zijn zwakke gezondheid. Sindsdien leidde hij een zwervend bestaan dat in het teken stond van boetedoening.
Het Diaconessenhuis
Na het Binnenziekenhuis en het Sint Josephziekenhuis, beide op katholieke leest geschoeid, werden in Eindhoven plannen gesmeed voor een protestants-christelijk ziekenhuis.
ZOEKEN...