Stiphout 850 jaar
In 2005 was het 850 jaar geleden dat Stiphout voor de eerste keer genoemd werd in een schriftelijke bron. Het is gebruikelijk om die eerste vermelding te gebruiken als rekendatum voor het ontstaan van de plaats. Vermoedelijk is een dorp of stad wel ouder dan de eerste vermelding, maar dat valt niet te bewijzen. Het bewijs voor het bestaan van Stiphout is van een eerdere datum dan die van Helmond. De oudste vermelding van Helmond is van 1179.
Vossenstraat
De naam Vossenstraat in Helmond is al heel oud en er is onduidelijkheid over de betekenis. Gaat die naam terug op het dier vos, of is er, net als bij de Wolfstraat, vernoemd naar een familie die er gewoond heeft?
EDAH
In 2005 werd in Helmond het EDAH-museum geopend. Een mooi stuk Helmondse historie ligt daar bij elkaar. Maar hoe begon het eigenlijk?
Helmonders in Neuengamme
In 2005 verscheen een boek getiteld Nederlanders in Neuengamme. Dit boek, geschreven onder eindredactie van Judith Schuyf, vertelt het verhaal van het concentratiekamp Neuengamme, 30 kilometer ten oosten van Hamburg, dat begon als een buitenkamp van Sachsenhausen. Al in 1940 werd Neuengamme een zelfstandig kamp, met op zijn beurt weer buitenkampen, waar mensen uit het hoofdkamp moesten werken en ook voor de nacht ondergebracht werden. Veel gevangenen uit Neuengamme werden in buitenkampen ingezet bij het graven van antitankgrachten. Tijdens het zware werk kwamen veel gevangenen om.
De barmhartige Samaritaan
In de Helmondse Beelsstraat stond tot zestien jaar geleden een gebouw waarin een bowlingcentrum gevestigd was. In 1989 is het afgebroken. Een bowlingcentrum doet niet direct aan religie denken, maar toch heeft dit gebouw een religieuze geschiedenis.
Ramenwassers bij de spoorwegen
Een prachtig nostalgisch plaatje uit de tijd dat het leven nog niet zo snel ging. Deze twee mannen, links H.W. Jager en rechts A. Dijsselbloem, waren in dienst van de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen als ramenwasser bij het station Helmond.
Waterplant
Tussen 1909 en 1924 was Alphonse Emile Albers burgemeester van Aarle-Rixtel. De in 1878 in Londen geboren Albers trouwde met Petronella Maria Johanna Pistorius, telg uit de rijke Helmondse textielfamilie en dochter van wethouder Pistorius. Bij koninklijk besluit werd hem in 1915 toegestaan de naam Pistorius aan zijn eigen achternaam toe te voegen. In 1910 verhuisde hij met zijn vrouw vanuit Helmond naar Aarle-Rixtel. Hij ging er wonen in villa Mimosa, de villa die nu bekend is als Lohengrin in de Dorpsstraat.
ZOEKEN...