Notten verspreidt zich over Zuid-Oost Brabant
De weduwe Notten wist de zaak uit te bouwen tot een filiaalbedrijf met winkels over heel Zuidoost Brabant. Behalve in Woensel, Strijp, Stratum of Tongelre waren er ook filialen in Asten, Geldrop, Helmond, Oirschot en Valkenswaard.
De Parklaan: van wonen naar werken op stand
Als je rond lunchtijd door de Dommelstraat loopt in de richting van de Parklaan, komen veel pauzerende mensen je tegemoet, keurig gekleed in kostuum en mantelpak. Niets nieuws onder de zon. Honderd jaar geleden was een chique uitdossing bepaald geen onbekend gegeven in de Parklaan. De Eindhovense fabrikanten hadden Tongelre (vanaf 1920 behorend tot Eindhoven) net ontdekt als rustige woonomgeving.
De Aalsterweg: handelsroute bezaaid met pleisterplaatsen
In het artikel over de Parklaan bleek dat voetbalvereniging Eindhoven in 1925 plaats moest maken voor woningbouw in de Villaparkwijk. De vereniging kwam terecht op het gemeentelijk sportpark aan de Aalsterweg. Deze weg nemen we deze keer nader onder de loep.
Keizersgracht, Grote Berg, Kleine Berg: aan de Eindhovense grachten
In de vorige editie van Eindhoven Business zagen we dat notaris Fens aan de Aalsterweg zijn buitenverblijf genaamd Kortonjo had. Hij verbleef daar om de drukte van de stad te ontvluchten. We vinden zijn hoofdverblijf, villa Fens, aan de Keizersgracht. Daar gaan we dit keer naar toe en maken een rondje via de Grote en Kleine Berg.
Raiffeisenstraat, Tramstraat, Dommelstraat: verhuizen naar de eeuwigheid
Begraven worden rond de kerk of buiten de stad was twee eeuwen geleden een hot item. Lodewijk Napoleon verbood in 1808 het begraven rondom de kerk en dus moest Eindhoven op zoek naar een nieuw kerkhof. Bovendien hadden enkele omwonenden geklaagd over ‘kwade luchten’. Dit nieuwe kerkhof kwam uiteindelijk aan de Vestdijk te liggen ter hoogte van de Raiffeisenstraat. In deze aflevering staan de Raiffeisenstraat, Dommelstraat en de Tramstraat centraal.
Hoogstraat: hoe Lebesque en Lambertus elkaar ontmoeten
De Hoogstraat was tot 1920 een van de hoofdwegen van Gestel. Een opvallende aanwezigheid daarin is de Lambertuskerk met de ernaast gelegen pastorie. Deze pastorie, genaamd Villa St. Lambert, is sinds 1993 de thuisbasis van de firma Lebesque. Lebesque verwierf faam met de verkoop van perzische tapijten, maar behelst nu veel meer.
Willemstraat en Wilhelminaplein: een omgeving met koninklijke allure
De Willemstraat en het Wilhelminaplein worden omringd door vele straten vernoemd naar leden van het koningshuis uit een ver, maar ook recent verleden. Eind 18e, begin 19e eeuw was een straatnaam geen vanzelfsprekendheid. Een straat had soms geen naam of in het andere geval zelfs twee of drie namen. De naam “Willemstraat” wordt in 1884 officieel en is de eerste door de gemeenteraad vastgestelde straatnaam van Eindhoven.
ZOEKEN...